A Loving Touch

Attention to detail gives a 1930s Ferndale Tudor a thoroughly modern renovation and addition that doesn't change the vibe of the neighborhood


Published:

If you've ever grabbed a beer at the Loving Touch lounge in Ferndale, you know the vibe is modern and laid back. It's a great place to shoot pool or take in an indie band. But if you spend a bit more time there, you start to notice the details. Like the oversized painting of a biker with a frame that can seat two. Or the bar top that appears to be connected by large jigsaw puzzle pieces.

It's with the same attention to detail that Loving Touch co-owners Chris and Krista Johnston renovated their Ferndale home. From the street, the English Tudor fits the vibe of the block and looks very much like it did when its original owners put the key in the door in 1936. Inside, however, the home has evolved with its new family. Have a seat at the massive maple dining table in the center of the house, and you'll start to notice layer after layer of design elements slowly reveal themselves.

"This home is a reflection of who we are," says Chris Johnston. "We designed it without any concern about the next owner. Resale value wasn't important." But that's no problem; the Johnstons plan to stay for the long haul. With three successful businesses in Ferndale — the Loving Touch as well as the Emory and Woodward Avenue Brewery (known affectionately as "the WAB" by locals) restaurants — they've put down roots in the community they love.

The Johnstons lived in the 1,400-square-foot home for eight years before tackling their first renovation project — the kitchen. Walls were removed to open up the space, and arched doorways were installed to mimic the home's existing architectural features.

"The renovation made the small house feel much larger," says Chris. "It opened the first floor and changed the way we felt about the house. We knew we wanted to stay and keep working on it."

Two years later, Chris dreamed up an addition while he was on tour with his alternative rock band, 19 Wheels.

"Our family was growing and we needed more space," he says. "While I was on the road, I would look through home design magazines. I spent two years planning."

In March 2008, Chris was ready to make his dream a reality; he didn't have to go far for help — neighbor David Masko was an architect. Masko admits the relationship with his new client was unusual: "We lived next door to the Johnstons for 12 years," he says. "I knew them, their home, and the street quite well."

Chris enlisted the help of another professional who knew him quite well: business partner Brian Reedy. Chris and Reedy had been friends since the '80s while students at Seaholm High School in Birmingham. The duo had traveled the country as teenagers competing in BMX competitions. Reedy, the creative force behind the interiors at the WAB, the Emory, and the Loving Touch, is the owner of Wood Metal Stone, a Royal Oak–based company that recycles materials into artful furnishings.

"Brian and I work well together," says Chris. "I come up with good ideas ... he takes them and makes them five times better than I ever imagined."

One of the main objectives for the Johnstons' addition was to respect the home, the street, and the community. "We feel very connected to this area," says Chris. "What we didn't want to do was create an addition that screamed ‘Here we are!' Our first thought was that our home should fit the neighborhood and the city."

Chris had some loose ideas on how he wanted to organize the addition, which included a new dining space, family room, powder room, master bedroom, master bathroom, and deck. He came to Masko with 8.5-by-11-inch sketches.

"The Johnstons were interested in doing something unique and out of the ordinary," Masko says. "For an architect, those are wonderful words to hear."

The first challenge was to marry the Johnstons' love of modern design with the charming, traditional style of the existing English Tudor structure.

Reedy, who had worked in construction for several years and had built multimillion dollar homes, wanted to temper the flow of creative juices. "I've seen additions that were well done and others that were not," he says. "Chris wanted a contemporary space for the addition. I didn't want the home to look like the Star Trek Enterprise had been snapped on to the back."

Instead, Masko suggested expanding the home by adding simple forms that were contemporary, as well as compatible with the existing house. Two distinct styles were tied together through the use of material and color. For example, sandstone was applied at the rear side exterior to mirror the stone on the front of house. Instead of using brick for the addition, horizontal wood siding in the same rich color was chosen with the unusual detail of mitered corners that add a more contemporary look. Also, a copper roof was used on the addition as a nod to the copper gutters that existed on the original house.

The house faces south and sits on a relatively narrow lot. The 1,200-square-foot addition had to flow into the shady back yard. Another design challenge for Masko was to bring natural light into house. He designed a split gable roof with a south-facing window that runs the length of the house and pulls natural light into the master bedroom — Masko calls it a "light scoop." He also added large windows on the east side, which illuminate the new dining area.

Another light-capturing technique was a light well added to the flat portion of the roof. It brings in light to the first-floor dining area and allows natural light to enter the second-floor master bathroom through frosted-resin panel walls. "We could've brought light into the master bathroom by installing a skylight," says Masko. "But the light well allows us to share light with the dining area."

In addition to respecting the community, the Johnstons wanted to honor the earth. In fact, their businesses were recycling before it was mandatory in Ferndale. Much of the materials for the addition were recycled or brought in from sustainable sources. Bricks taken off of the rear of the home were reused around the foundation. And salvaged wood and hardware were reused throughout the home.

The Johnston home was also the first in Ferndale with a geothermal heat pump for heating and cooling. The system uses a well that was installed in the basement and taps into the earth's constant 54-degree temperature. The air is pumped through the home using the existing ductwork. Johnston says the system cost around $20,000, but the investment will be recouped in seven to 10 years through lower heating and cooling bills.

"I believe in minimizing your footprint whenever possible," says Chris. "We were doubling the size of our house ... this (helped) make up for that."

Once the structure was in place, it was time to focus on the interior. "We wanted details that people find, but that didn't punch you in the face," says Chris. He told Reedy to "have fun."

"Chris and Krista gave me a lot of freedom," says Reedy. "They wanted it to be special."

Reedy built a large dining table and chairs using the wood of a maple tree that had fallen in the Royal Oak back yard of a mutual friend. He created a banquette-style bench from ipe, a sustainably harvested Brazilian wood with a rich brown color. It provides a sense of balance to the ipe deck located on the opposite side of the home. Reedy designed the bench to look like a blanket being shook out.

"It's that form that happens when the first flip is made," he explains.

Krista says Reedy wanted to get the curve of the bench "just right" to provide support for those seated there; she and Chris had several test drives until the curves were a perfect fit. A work of art, the bench is highlighted by lighting mounted behind the piece.

"It was an unexpected way to add lighting to the space," says Mollie Clarahan, a Ferndale-based architectural lighting designer who worked with the Johnstons to illuminate their home in unusual methods. "It adds ambient lighting and highlights the bench, showing it in a three-dimensional way."

A window fell inside the area where the bench was planned, so Reedy played with the frame, mimicking the angles. Chris suggested that Reedy paint the window frame red.

"When I was planning my addition, I knew I wanted one red window in my home," Chris says. "To me, it symbolizes a heart."

The existing home featured several arched shapes, and Chris wanted the addition to feature squares and rectangles. A long rectangular window sits above the bench; a rectangular console is mounted to the wall opposite the bench; and square recessed and pendant lighting is found throughout the new space.

Reedy added a poured-concrete wall as a separator between the dining area and family room. He included a rectangular opening in the concrete wall to complement the other rectangular shapes.

"Originally, the cutout was just for design, but it turned out to be functional," says Chris. "If you're seated in the family room, you can see through it to the front of the house."

Upstairs, the addition includes a new master bedroom and bathroom. The large bedroom feels cozy because of its sharply sloped ceiling. Krista says the light scoop that Masko designed often lets moonlight flood the room. Pocket doors hide the couple's closet and give the room a clean feel.

A balcony off of the master bedroom overlooks the backyard deck and neighborhood, and provides a great space for reading. The Johnstons and their two daughters, Mabel, 5, and Ruby, 11, have even slept there on occasion.

The master bathroom features white Corian countertops and clear glass tiles, which play off of the light from the light well. Continuing his love of angles, Johnston found a square commode for this room. Four colored-glass tiles in the shower were placed at the heights of the four family members at the time that they were installed. The colors match an original stained-glass window at the front of the home.

"On the surface, it looks pretty, but there's a deeper meaning," says Chris.

A stool by Context Furniture of Royal Oak provides seating at the sink and includes another hidden detail. Etched into the underside of the seat is a drawing of the family done by 11-year-old Ruby.

Scattered throughout the home is the family's eclectic art collection. A 3-D lenticular print by Detroit artist Chris Dean, titled Woodward Motel, hangs above the dining-room console. It features the cutout shape of a Transformer robot, which Chris says reminds him of his childhood. The "class optimist" trophy he got in 1984 when he graduated from high school dec-orates the powder room. A Beatles comb purchased on eBay hangs on the wall in the second-floor main bathroom. Citylights, an oil painting by Stephen Magsig of Postcards From Detroit, accents the master bathroom. Chris' grandmother's embroidery hangs in the dining area. And artwork by Mabel and Ruby is proudly displayed throughout the home.

"It would be easy to go to Crate & Barrel and pick everything out," says Chris. "Instead, we use things only when we find something that fits and has meaning to us."

Building the addition took about a year, and completing the interior and furnishings added another 18 months to the timeline. But the couple says the home will always be a work in progress.

"Our home is always evolving," says Krista.

"It's like writing lyrics," says Chris. "They don't always make sense at the time, but looking back, things fit. We love our home and wouldn't do anything different."

Edit Module
Edit Module Edit ModuleShow Tags

Archive »Related Content

A Mother Without Borders

How a former educator in Grosse Pointe Park became an immigration activist

Best Dressed 2018

Pulling back the curtain on this year’s selection of the region’s most stylish denizens

Deeply Rooted

Influenced by their ancestors, Native American artists celebrate indigenous culture through traditional and contemporary dance, music, and more

Sanctuary for the Senses

Castalia in Midtown offers a cocktail experience unlike any other

Men's Spring Fashion: On The Town

Men's Spring Fashion.
Edit Module
Edit ModuleShow Tags

Most Popular

  1. Best Dressed 2018
    Pulling back the curtain on this year’s selection of the region’s most stylish denizens
  2. Keeping Up with Sheefy McFly
    The multitalented visual artist and musician is ubiquitous in the Motor City
  3. Gathering Spot
    Eastern Market restaurant finds its groove after a rocky beginning
  4. Excellence in Care: Beaumont Health
    Hour Detroit presented Beaumont Health with an Excellence in Care Award for this extraordinary...
  5. Food Recipe: Barbecue Mac & Cheese
    Vast Kitchen and Bar executive chef, Jordan Gillis, upgrades the comfort staple
  6. Sanctuary for the Senses
    Castalia in Midtown offers a cocktail experience unlike any other
  7. Excellence in Care: St. Joseph Mercy Health
    Hour Detroit presented St. Joseph Mercy Health with an Excellence in Care Award for this...
  8. Deeply Rooted
    Influenced by their ancestors, Native American artists celebrate indigenous culture through...
  9. God-Given Talent
    A local choir sings its way to live television
  10. The Sincere Storyteller
    Broadway fans will soon learn, playwright Dominique Morisseau’s work is unapologetically Detroit